“Ordenaren que les espardenyes sien ben feytes et sien de bon espart et que sien en cada espardenya XXVI punts et de sobre lo peu onze cordes et detràs el taló IIII cordes et si en altra manera mal feytes et lo dit compliment de punts et de cordes no hauran, perdre les espardenyes et sien cremades les espardenyes mal feytes…”

L’ESPARDENYA FORMA PART DE LA NOSTRA HISTÒRIA

El terme «espardenya» prové d’«espardille», terme derivat de l'occità antic «espart». Es creu que l'espardenya va tenir el seu origen en la plantofa egípcia, en la qual després es van inspirar els romans i ibers per elaborar una plantofa coberta i protegir el peu del sol i la calor. Era el calçat emprat per pagesos i soldats. Hi ha referències escrites en català des de l'any 1322 on es descriuen les espardenyes tal com són avui i ja s’anomenen pel seu nom «espardenya», cosa que dona fe de la seva antiguitat, i la seva fabricació es regia per unes normes molt rigoroses:

“Ordenaren que les espardenyes sien ben feytes et sien de bon espart et que sien en cada espardenya XXVI punts et de sobre lo peu onze cordes et detràs el taló IIII cordes et si en altra manera mal feytes et lo dit compliment de punts et de cordes no hauran, perdre les espardenyes et sien cremades les espardenyes mal feytes…”.

Les espardenyes es fabriquen emprant una loneta de cotó forta, amb sola de corda d’espart, cànem o jute, i es cusen amb fil de cotó. No obstant això, durant la guerra civil, com hi havia escassetat d’espardenyes a les botigues, les dones catalanes van fer les espardenyes casolanes amb una sola a base de cautxú tallat de pneumàtics de vehicles, i la resta de ganxet.

A Catalunya, des de l’edat mitjana, l’espardenya s’ha portat sense o amb cordons llargs lligats al voltant del turmell. Hi ha diferents tipus segons el color utilitzat i la disposició del teixit. S’utilitzaven per a treballar la terra, ballar o passejar; per la seva lleugeresa també foren utilitzades per les tropes de la corona catalanoaragonesa. I fins i tot avui, en color blau, formen part de l’uniforme de gala dels Mossos d’Esquadra.

Ara i sempre, l’espardenya és una sabata de moda on es conjuga la tradició amb la modernitat. Així doncs, avui dia podem veure espardenyes tant a les Festes Majors de les nostres viles, com als ambients de moda més urbans.


15%

de descompte

Registrant-te a la nostra newsletter, no t'ho perdis!

15% de descompte en la teva primera compra! Coneix les novetats, exclusives i molt més.

(De vegades anem al spam, comprova-ho!)

Lespardenyeta a les xarxes


CONTACTA'NS
(+34) 630 95 25 38 | (+34) 625 43 28 75
info@lespardenyeta.cat
NOSALTRES

Qui som

Història

Premsa

Contacte